Hilarion metropolita a Dzerzsinszkij szobor visszaállítása és Sztálin tisztelete ellen

3954Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője az újvértanúknak és a tömeges megtorlásoknak szentelt konferencián október 24-én mondott beszédében értetlenségét fejezte ki az 1991. augusztusi események során a hírhedt Lubljanka-téren ledöntött Dzerzsinszkij szobor visszaállítására vonatkozó tervek kapcsán.

„Azok, akik most Lenin, Sztálin tiszteletére hívnak, a Dzerzsinszkij emlékmű restaurálásának kezdeményezői ezáltal az Orosz Egyház újvértanúi, hitvallói és országunk ártatlanul meggyilkolt százezrei ismereten sírjait tapossák meg” – idézi az Interfax a metropolita szavait.

A főpap elmondta, hogy Dzerzsinszkij szobrának restaurálására 25 millió rubelt különítettek el, „miközben nincsenek emlékművei a nagy szent főpapjainknak, a XX. század vértanúinak és hitvallóinak, Szent Tyihon Moszkva és egész Oroszország patriarchájának, Kirill kazanyi, Péter krutyicai, Agafangel jaroszlavli metropolitáknak”.

„Nem világos, hogy mi az akadálya annak, hogy ne csak új templomokat, de utakat, utcákat, parkokat is elnevezzenek az újvértanúk – e jó, becsületes, szerény és méltó emberek – tiszteletére. Most a kezünkben van a lehetősége, hogy így tegyünk, hogy küzdelmük valóban élő tapasztalattá váljon, ne csak az Egyház, de hazánk tapasztalatává is” – hangsúlyozta a metropolita.

Az egyházi külkapcsolatokért felelős hivatal vezetője véleménye szerint ha az orosz történelemben nem lett volna Lenin, Dzerzsinszkij és a „hozzájuk hasonló bűnözők”, az ország lakossága ma két-háromszor nagyobb lenne és „nem rendelkezne azokkal a spirituális traumákkal, amelyeket akkor kapott és amelyek napjainkban is megmutatkoznak”.

„Meg vagyok győződve arról, hogy a társadalmunknak meg kell határoznia a prioritásait és tabuvá kell tennie bűnözők megdicsőítését, egyúttal pedig bűntetteik tagadását és igazolását. Végleg eljött az ideje, hogy mindent, ami ezekben a rettenetes időkben történt, a nevükön nevezzünk, annál is inkább, mert egyre kevesebben vannak életben azok, akik közvetlen szemtanúi voltak azon eseményeknek”

Hilarion metropolita véleménye szerint sem a tankok ereje, sem a kolhozok és gyárak rendjének szigorúsága, „sem az NKVD munkatársak mauserei [pisztolyai] sem tudták volna fenntartani az országot, ha annak népében, még ha elfojtva is, ne élt volna a hit, amit Orosz Egyházunk erősített meg és támogatta azt még az ateizmus leggonoszabb idejében is” – jegyezte meg a Moszkvai Patriarchátus főpapja.

Forrás