Hétórás szavazás után sem sikerült új prágai érseket választani

Október 19-én a prágai Szent Cirill és Metód orthodox székesegyházban tartották meg a prágai egyházmegyei gyűlést, amelynek meg kellett volna választania Prága új orthodox érsekét. Az érseki trónra igényt tartott Juraj (Jiří Stránský) nagymihályi és kassai érsek, valamint Dorofej szerzetespap (a közelmúltban szerzetessé nyírt Ernest Rapcun, annak az asszonynak az azóta állítólagosan elvált férje, aki házasságtöréssel vádolta meg Kristóf volt metropolitát. Rapcunová a metropolita lemondása után visszavonta a vádat és beismerte annak hamis voltát – szerk. megj.). A választáson 116 fő – a prágai egyházmegye papjai és egyházközségeinek képviselői – szavazott – adja hírül a „Prágai express”.

Mindkét jelölt személye vitákat váltott ki az egyházi közegben. A gyűlésen megjelent a konstantinápolyi patriarchátus képviselője, és bejelentette, hogy az Egyetemes Patriarchátus mindkét jelöltet kánonilag alkalmatlannak tekinti. Juraj püspököt „nem hagyományos szexuális orientációja”, Dorofej szerzetespapot pedig érvénytelen válása miatt. Ily módon az Egyetemes Patriarchátus „soha nem fogja elismerni ezt a két jelöltet, sem pedig e választás eredményét”.

A gyűlés azonban ennek ellenére hozzáfogott a választáshoz. Az ötödik forduló után Juraj megszerezte a szavazatok többségét. Eztán Dorofej szerzetespap felszólította azokat, akik rá szavaztak, hogy adják szavazataikat Jurajra. A szlovákiai főpap azonban ezután is csak 61 szavazatot kapott, a választás érvényességéhez azonban 76 szavazatra lett volna szükség.

Ez már a második sikertelen kísérlet az új prágai főpap megválasztására. Az első választást májusban tartották, de az is eredménytelen volt.

A „prágai expressz” úgy tudja, hogy a Szent Szinódusnak 30 napon belül jóvá kell hagynia az érsek-jelöltek új listáját. Ezután a választást megismétlik. Ha sikerül megválasztani Prága új érsekét, akkor lehet megtartani a Cseh Földek és Szlovákia Orthodox Egyháza új metropolitájának választását.

Forrás

Háttér: A Cseh Földek és Szlovákia Orthodox Egyházában a hatalmi harc azután éleződött ki nyilvánosan, hogy ismertté vált, az állam kb. 40 millió eurós kártérítést fizet az egyháznak a kommunizmus idején elszenvedett sérelmekért és üldöztetésért. Tavasszal – később visszavont – vád és nagy sajtónyilvánosságot kapott információs kampány nyomán lemondott a prágai metropolitai székből Kristóf (Pulec) érsek, akit a Dorotej metropolita elhunyta után választottak meg prágai érseknek és Nyikoláj metropolita, eperjesi érsek elhunyta után lett az egész csehországi és szlovákiai egyház elöljárója.