Ünnepségek az Áthosz-hegy Görögországhoz történt csatlakozása 100. évfordulóján

Az I. Balkáni-háború következtében a Szent Hegy felszabadult a máshitű hódító uralma alól. A görög katonákat az áthosziak lelkes ünnepléssel fogadták, azonban a Szent Hegy további sorsának kérdése egyáltalán nem váltott ki ilyen egységet.

Az 1913-as Londoni Konferencián Oroszország azt javasolta, hogy az Áthosz-hegy legyen független állam, élén az egyetemes konstantinápolyi patriarchával. A bolgár küldöttség Romániához való csatolását szorgalmazta, Ausztria-Magyarország és Anglia azt javasolta, hogy az Áthoszt adják át valamelyik Helyi Egyház kormányzásába. A Szent Hegyet irányító Szent Tanács (Iera Kinotita) rendkívüli ülésre hívta össze a monostorok igumenjeit. A „Protaton” templomban tartott Virrasztó Istentisztelet után határozatot adtak ki, amely szerint egyedül Konstantin görög uralkodót fogadják el uruknak. A „Valóban méltó” ikon előtt olvasták fel azt az ünnepélyes nyilatkozatot, amely kimondta az Áthosz hovatartozását, majd a 20-ból 19 igumen jóváhagyta és aláírta azt.

Az áthoszi szerzetesek küldöttsége a szerb Hilandari Kelemen protoepistatosszal (Protosz) az élen Athénba utazott, ahol az áthoszi kolostorok döntését tartalmazó dokumentumot átnyújtották a görög királynak. A dokumentum másolatát elküldték a Londoni Konferenciára.

A napokban ezen esemény századik évfordulóját ünnepelték meg a Szent Hegyen. Október 15-én, kedden, az Áthosz-hegyre érkezett Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha. Dafni kikötőjében a patriarchát az Iera Kinotita tagjai, az áthoszi monostorok igumenjei és Áthosz polgári kormányzója fogadta.

Az ünnepélyes fogadtatás után a patriarcha Kareaszba ment, ahol a Nagyboldogasszony templomban Hálaadó Istentiszteletet tartott. Ezután Őszentségét Metodije archimandrita, a szerb Hilandar monostor igumenje köszöntötte görög nyelvű beszéddel. Metodije atya hangsúlyozta a száz évvel ezelőtti döntés nagy történelmi jelentőségét. Ezután az egyetemes patriarcha köszönetet mondott az áthoszi szerzeteseknek. Beszédében a Szent Hegyet „élő Bizáncnak” nevezte, „amely felett nem uralkodnak a történelmi és társadalmi folyamatok”.

A Hálaadó Istentisztelet után Bartholomeosz patriarcha és az áthoszi monostorok igumenjei körmentet tartottak az Istenszülő „Valóban méltó” ikonjával.

Az ünnepségek csúcspontja a Protaton templomban tartott Szent Liturgia volt. A Liturgiát a patriarcha vezette Gennadiosz itáliai, Germanosz tranupoliszi, Krizosztomosz myrai metropolitával, Athenagorasz szinopei, Krizosztomosz rodostói püspökkel és az összes áthoszi igumennel együtt.

Forrás: http://www.pravoslavie.ru

Az egyetemes patriarcha felkereste a Szent Panteleimon orosz monostort és óvott a nacionalizmus kísértésétől

Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes konstantinápolyi patriarcha első alkalommal látogatott el az áthosz-hegyi Szent Panteleimon nagyvértanú orosz kolostorba.

A monostor udvarát és az utat, ahol az egyetemes patriarcha elhaladt, a szerzetesek babérágakkal díszítették. Bartholomeosz patriarcha a Szent Liturgia után Halotti Emlékszertartást (Panyihida) tartott az áthoszi zarándoklatra utazás közben légi katasztrófában elhunyt VII. Péter alexandriai patriarcha és kísérete lelki megnyugvásáért.

Bartholomeosz patriarcha mellkeresztet ajándékozott Jeremiás igumennek és arra kérte a testvéreket, hogy „őrizzék az áthoszi hagyományokat, kerülve az olyan cselekedeteket, amelyek elkeseríthetnék az Anya Egyházat” és sikereket kívánt nekik a „szerzetesi munkálkodásban, távol a nacionalista törekvésektől” – adja hírül a Sedmitza.ru a Romfea hírügynökségre hivatkozva.