Veszélyben a szíriai kereszténység

brokenchurch-pic510-510x340-66924

Fénykép: Yazen Homsy/Reuters

A szíriai konfliktus során 60 keresztény templom semmisült már meg, és több mint félmillió keresztény hagyta el az országot. Erről azok a szíriai papok számoltak be, akik a napokban Moszkvába látogattak és találkoztak az orosz patriarchával is.

Hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett öt szíriai keresztény felekezet főpapi küldöttsége, akik találkoztak Kirill patriarchával. A papok között volt Izsák apameai püspök, a damaszkuszi egyházmegye vikáriusa (Antiokhiai Orthodox Patriarchátus), Joszif Abszi érsek (Görög-Melkita Katolikus Egyház), Armas Nalbandjan püspök (Örmény Apostoli Egyház), Mar Sziluan Petr al-Nemeh érsek (Szír-Jakobita Orthodox Egyház) és Szamir Nasszar érsek (Maronita Egyház). Kirill patriarcha a főpapokat arról biztosította, hogy a Moszkvai Patriarchátus mindent megtesz a szíriai konfliktus megállításáért. Az Orthodox Egyház humanitárius segélyt gyűjt a szíriaiak megsegítésére.

A felkelő harcosok a konfliktus során 60 templomot romboltak le, Holmszban, Aleppóban, Maalulában és más városokban. Kb. fél millió keresztény kényszerült elhagyni a hazáját.

„Mi nem akarjuk elhagyni Szíriát. Ahogy nem akarjuk azt sem, hogy megismétlődjön az, ami Irakban volt, ahonnan másfél millió keresztény távozott a háború idején. Most ugyanez zajlik Egyiptomban. Nem akarjuk, hogy polgárháború legyen, mint évek óta Libanonban. Most megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy rábeszéljük a lakosokat az országban maradásra” – jelentette ki Mar Sziluan Petr al-Nemeh szír-jakobita érsek az orosz újságírókkal tartott pénteki találkozójukon.

Egyelőre nincs semmi hír a felkelő harcosok által április 22-én elrabolt két szíriai főpapról. Pál (Yazigi) aleppói orthodox metropolitát és Gergely (Yohanna Ibrahim) szír jakobita aleppói érseket Aleppó környékén rabolták el, amikor a török határ felé haladtak, hogy elérjék két – még februárban elrabolt – pap kiszabadítását. Az utóbbi időkben olyan hírek jelentek meg, hogy a főpapok életben vannak. Azonban hiteles helyekről ez a hír még nem nyert megerősítést, mivel nincs kapcsolat az emberrablókkal.

Napjainkra Szíriát már hét millió menekült hagyta el. Az ENSZ információi szerint az év végéig ez a szám tíz millióra emelkedik, ami az ország lakosságának felét jelenti. Százezer ember halt meg a polgárháború során.

A Moszkvai Patriarchátus hivatalában úgy vélik, hogy a kereszténység veszélyben van és a világ legüldözöttebb vallása. „A 2011-es statisztika szerint minden öt percben legalább egy keresztény meghal a hitéért” – jelentette ki Dimitrij Szafonov diakónus, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vallásközi kapcsolatokért felelős hivatalnoka. Hilarion volokolamszki metropolita, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője abban reménykedik, hogy az Egyházak Világtanácsa október végén Dél Koreában tartandó közgyűlésén fel fogják vetni a szíriai keresztények diszkriminációjának kérdését.

Maguk a szíriai keresztény főpapok azonban azt mondják, hogy a konfliktusban egyformán szenvednek mind a keresztények, mind a muszlimok és továbbra sincs közöttük ellenségeskedés.

A keresztények már ezer éve élnek Szíriában. Mindig békében és jó szomszédságban éltünk a muzulmánokkal. Mindig azt mondjuk, hogy a bombák és a lövedékek nem tudják, hogy kire zuhannak: keresztényekre vagy muzulmánokra” – mondja Izsák orthodox püspök.

 A lakosság fő problémája, a szíriai főpapok szerint, a gyermekétkeztetés kérdése, mivel a különféle embargók miatt hiány alakult ki. „Közvetítjük a szíriai szociális minisztérium és a damaszkuszi Vöröskereszt kérését: segítsenek gyermekélelmiszert szállítani Szíriába, mivel az Európai Unió tiltja ezen termékek bevitelét, nálunk pedig nagy szüksége van rájuk a csecsemőknek” – mondta Izsák apameai orthodox püspök. Jelena Agapova, a Császári Orthodox Palesztinai Társaság helyettes vezetője elmondta, hogy szervezetük levelet küldött az ENSZ főbiztosához, amelyben kérte a gyermekélelmiszerek Szíriába szállításának engedélyezését.

Gazeta.ru