Blokád alatt van az egyik legrégebbi keresztény monostor

895282A szíriai Maalula városban lévő Szent Tekla monostor apácái és az általuk befogadott több mint 40 árva gyerek továbbra is blokád alatt vannak. A szír hadseregnek csupán kétszer sikerült élelmiszert bejuttatnia a rendházba. Erről Izsák apameai püspök (Antiokhiai Orthodox Patriarchátus) számolt be október 10-én Moszkvában, ahová a szíriai keresztény felekzetek küldöttségeként érkezett, hogy részt vegyen a Moszkvai Állami Egyetemen szervezett konferencián.

„Amikor szombaton Moszkvába érkeztünk, a helyzet Maalulában még nagyon bonyolult volt: a monostor apátnője, a nővérekkel és 40 árva gyerekkel továbbra is áram, víz és élelmiszer nélkül vannak” – tette hozzá.

Izsák püspök sajnálattal jegyezte meg, hogy október 6-án gránátbecsapódás lerombolta a damaszkuszi Szent Kereszt templomot, ahol szolgált.

A közel-keleti keresztény közösségben Maalula különleges helyet foglal el. A város lakói az arámi nyelv egy dialektusát beszélik, amely közel áll ahhoz a nyelvhez, amelyet Krisztus földi életének idejében beszéltek a Közel-Keleten. A háború előtt a városban 17 templom és monostor működött, köztük az egyik legősibb keresztény szerzetesi közösség, a Szent Tekla monostor.

Oroszországból ma humanitárius segélyt küldenek Maaula lakóinak. Szeptember 28-én a Császári Orthodox Palesztina Társaság (Императорское православное палестинское общество) 1,5 tonna segélyt – élelmiszert, gyógyszereket, valamint ajándékokat a monostorba befogadott gyermekeknek). A nyizsnij novgorodi Iverszkij női monostor árvaházában nevelkedő gyermekek álltal összeállított szállítmányt most próbálják bejuttatni a monostorba.

ITAR-TASZSZ