Ünnepségek Szerbiában a Milánói ediktum 1700. évfordulóján

Orthodox egyházi elöljárók Doxológiája a belgrádi Szent Mihály székesegyházban

2013. október 5-én a Milánói ediktum kiadásának 1700. évordulója szerbiai ünnepségsorozata keretében a belgrádi Szent Mihály székesegyházban Doxológiát (Hálaadó Istentiszteletet) tartottak a helyi orthodox egyházak képviselői. A székesegyházban jelen volt Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha, Theophilosz jeruzsálemi, Kirill moszkvai, Irinej szerb patriarchák, II. Krizosztomosz ciprusi és II. Ieronimosz athéni, valamint Anasztásziosz tiranai érsekek, Szavva varsói metropolita, valamint az Alexandriai, az Antiokhiai, a Grúz, a Bolgár és a Csehországi és Szlovákiai Orthodox Egyházak képviselői.

I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha, II. Theophilosz jeruzsálemi és Kirill moszkvai patriarchák

A templomban jelen voltak a Római Katolikus Egyház és az Örmény Apostoli Egyház képviselői is.

A Doxológia után Őszentsége Irinej szerb patriarcha köszöntötte a vendégeket. A Szerb Orthodox Egyház elöljárója megjegyezte, hogy a Római Birodalomban a vallásszabadságot elrendelő Milánói ediktum 1700. évfordulójának ünnepségei lehetőséget adnak a keresztény közösség számára, hogy „megtalálják az új együttműködés útjait, és Isten akarata szerint, leküzdjenek sok problémát, amelyek még léteznek”.

Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha beszédében a Milánói ediktum jelentőségét hangsúlyozta, melynek kiadása a keresztény Európa korszakának kezdetét jelentette.

(Pravoslavie.ru)

img_4155

Szent Liturgia a niš-i Szent Konstantin és Heléna templom előtt

Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha vezetésével az helyi orthodox egyházak képviselői Szent Liturgiát végeztek a niš-i Szent Konstantin és Heléne teplom előtt.

A szerb, görög, egyházi szláv és arab nyelvű Liturgián I. Bartholomeosz patriarchával együtt szolgált II. Theophilosz jeruzsálemi, Kirill moszkvai és Irinej szerb patriarcha, a helyi egyházak képviselői és a Szerb Orthodox Egyház főpapjai és papjai.

http://www.spc.rs