Megsemmisült Maalulában egy ősi keresztény templom

895282A harcoló felek megsemmisítették az egyik legősibb keresztény szentélyt, a maalulai Szent Szergiosz és Bakkhosz templomot, elrabolták vagy megsemmisítették a templom világhírű ikonjait – adja hírül az ITAR-TASZSZ hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

Ez a templom az egyik legősibb keresztény szakrális építmény a Közel Keleten. A IV. század elején épült a Maximianus Galerius római császár idején a hitükért kivégzett e két keresztény tiszteletére. Később női monostor létesült itt, azonban azután, hogy a városba egy hónappal ezelőtt betörtek az „An-Nuszra” felkelő szervezet harcosai, az apácák a közeli Szent Tekla monostorba menekültek, amely rajtuk kívül még negyven árva gyereknek is menedéket ad. A monostort jelenleg a folyamatos harcok miatt nem lehet megközelíteni.

A Szent Szergiosz és Bakkhosz templom „bűne” az volt, hogy mellette épült fel a „Szafir” szálló, amely korábban a keresztény zarándokoknak és turistáknak adott szállást, majd az iszlamista katonák szállásolták el magukat az épületben. A szír hadsereg gyakorlatilag porig rombolta a szállodát, de a felkelők még tartják magukat az alagsorban és a közeli cellákban. Ezekben a régi időkben szerzetesek élnek, ma pedig harcok színtere.

Teljesen megsemmisült Szent Szergiosz és Bakkhosz XIII. században festett ikonja, amely a bejáratnál volt. Lerombolták a templom XVIII. században festett ikonosztázionját és központi ikonját, valamint az Istenszülő és a Főpap Krisztus ikonjait. Megsemmisült az oltár is.

Nehéz megmondani, hogy a tudósok képesek lesznek-e megmenteni valamit a lerombolt templomból, laikus szemmel a templom nem helyreállítható. A kupoláról leesett a kereszt, a golyók és a repeszek tönkretették a freskókat, a falak több helyen, a gránátok becsapódásai nyomán, beomlottak. A felkelő harcosok továbbra is aknavetőkkel lövik a templom megmaradt falait.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának a kormányerők katonái elmondták, hogy sikerült megmenteniük az egyik ikont, igaz, azt is megrongálták a repeszek.

Az ősi Maalula városban, amely évszázadok óta püspöki székhely, továbbra is folytatódik az összecsapás a szír kormányerők és a felkelők között, akik beásták magukat a várost körülölelő hegyekben és nem akarják elhagyni a települést. A kormányerők biztosak a győzelemben, de nem zárják ki, hogy a felkelők bosszúból nem csak a Szent Tekla monostort, hanem a város öt másik keresztény templomát is megtámadhatják. Maalula az utolsó település, ahol a lakosság nyelve az arámi. Lehetséges, hogy a háború befejeződése után néhányan visszatérnek, de a régi Maalulát az emberiség örökre elveszítette.

Forrás: ITAR-TASZSZ