Pravoszláv sztalinizmus a legfelsőbb szinteken – II. Illés grúz patriarcha Sztálinról

Őszentsége és Őboldogsága II. Illés, egész Grúzia katholikosz-patriarchája a napokban Oroszországba, Ukrajnába és Belorussziába látogatott, ahol részt vett a Kijevi Rusz megkeresztelésének 1025. évfordulóján tartott ünnepségeken. Az eseménnyel kapcsolatban Őszentsége és Őboldogsága interjút adott Nagyezsda Kevorkovának, a RT (Russia Today) szerkesztőjének az orosz-grúz kapcsolatokról, barátságról, valamint beszélt a Sztálin iránti viszonyulásáról. Az alábbiakban az interjú ezen részletét közöljük.

Nagyezsda Kevorkova: Ha már szóba kerültek a XX. század jelentős személyei, természetesen, nagyon szeretnék kérdezni Sztálinról. Bizonyára Ön is észrevette, hogy Oroszországban minél távolabb kerülünk Sztálin korszakától, Sztálin annál inkább válik a – ha nem is teljesen – igazságos állam, de legalábbis valami helyes mintaképévé. Grúziában pedig sokan azt mondták nekem, hogy nem is tartják őt teljesen grúznak, hogy ő eloroszosodott grúz volt. 

Őszentsége és Őboldogsága II. Illés patriarcha: Nem, ő grúz volt, egyúttal pedig orosz is. Származása szerint grúz volt és kitűnően ismerte a grúz nyelvet, a grúz éneklést, az egyházi éneklést.

Amikor meghalt, én a Teológiai Szeminárium diákja voltam. Mindannyian a díszteremben álltunk és zokogtunk, amikor őt temették.

Erről a személyiségről, Sztálin személyiségéről sokat beszélt nekünk a rektorunk, Konsztantyin Ruzsickij atya. Ő pedig ezt Őszentségétől, I. Alekszij (Szimanszkij) patriarchától hallotta. I. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország patriarchája különleges ember volt, nagyon nagy kultúrájú és nagyon nagy lelkiségű. Nagyon tisztelte és nagyon szerette Sztálint.

Egyszer, egy fogadáson, amikor Sztálin fogadta őt, Szergij patriarchát, Nyikoláj (Jarusevics) metropolitát és Nyikoláj Kolcsickij atyát, ezt mondta: „Mire van szükségük?” Ők pedig azt válaszolták, hogy hálásak vagyunk, mert engedélyt adott a templomok megnyitására. Ő pedig ezt felelte: „Nem, ez nem elég. Nyissanak teológiai szemináriumokat és akadémiákat is”. Ezt ő maga mondta. Hiszen ő maga is szeminarista volt. Ismerte a szellemi műveltség értékét.

Sztálin kiemelkedő személyiség. Ilyenek ritkán születnek. Ismerte Oroszország jelentőségét, világjelentőségét.

Nagyezsda Kevorkova: És mit tett Sztálin Grúziáért? Nekem olyan véleményt is mondtak, hogy Sztálin nem törődött Grúziával, hogy többet is tehetett volna érte. Bár, amennyire tudom, a templomokat őalatta nyitották meg. 

Őszentsége és Őboldogsága II. Illés patriarcha: Ő mindenki számára egyforma volt, mindenki iránt egyformán viszonyult. Nem emelte ki Grúziát különösen. De a Második Világháború idején százalékarányban a legtöbben grúzok haltak meg. Hívő ember volt, különösen a végén. Én így gondolom.

Forrás vagy itt