Újból mecsetként használják a trebzoni ősi Szent Szophia templomot

trapezuntA törökországi Trebzon (bizánci nevén Trapezunt) ősi Szent Szophia székesegyházát újból mecsetként kezdték használni. Hosszú idő óta először idén június 28-án tartották a templomban az első muszlim istentiszteletet.

A templom a napi ötszöri muszlim imaidő kivételével múzeumként is működik. „A Szent Szophia freskóit és mozaikjait az ima idejére szőnyegekkel és függönyökkel fedik el, amelyeket azonban nem szögekkel függesztenek fel, így nem károsítják azokat” – jelentette ki egy török hivatalnok.

Trapezunt kicsiny keresztény közössége hiába próbálta megakadályozni, hogy az elmúlt 52 évben múzeumként használt templomot újból mecsetként hasznosítsák.

„Ismert, hogy Trabzon muszlim közösségének nincs szüksége még egy mecsetre. Orthodox egyházközség pedig itt nincs. Az egyetlen módja a templom megőrzésének, ha múzeumként működik” – magyarázta Doszitheosz Anagnosztopoulosz, az Egyetemes Patriarchátus sajtószolgálatának munkatársa.

Törökországban napjainkban az iszlám újjáéledése zajlik, és az orthodox templomok újbóli mecsetekké alakítása ennek egyik bizonyítéka – kommentálják a trabzoni eseményeket. A szakértők szerint a következő a konstantinápolyi Szent Szophia székesegyház lehet.

A trapezunti Szent Szophia a bizánci építészet jelentős emléke. A templomban egyedülálló freskók és mozaikok maradtak fenn. A Trabzon történelmi belvárosában található templomot 1238-1263 között I. Manuél Nagy Komnénosz trapezunti császár építtette. A várost 1461-ben elfoglaló II. Mehmed szultán kezdte mecsetként használni. 1964-ben a templomot felújították és múzeummá alakították.

További képek a templomról