Az orosz Duma elfogadta a „hívők érzései megsértésének megakadályozásáról” szóló törvény végleges változatát

Az orosz Állami Duma harmadik, végleges olvasatában elfogadta a hívők érzéseinek megsértéséről szóló törvényt, amely három év szabadságvesztést helyez kilátásba maximális büntetési tételként – adja hírül a sedmitza.ru

A törvény az Oroszországi Föderáció Büntető Törvénykönyve lelkiismereti és hitvallási szabadság megvalósításának akadályozásáról szóló 148.§-t terjeszti ki.

A törvény bünteti a „társadalom iránti nyilvánvaló tiszteletlenséget kifejező és a hívők vallási érzéseinek megsértése céljából elkövetett nyilvános megnyilvánulásokat”. Ezt az új törvény 300 ezer rubeles pénzbüntetéssel vagy az elítélt fizetésének két évig terjedő lefoglalásával, egy évig terjedő kényszermunkával vagy egy évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Ha a fenti cselekményeket kimondottan istentiszteleti, rituális rendeltetésű helyeken követik el, akkor a büntetés 500 ezer rubel vagy az elítélt fizetésének három évig kiterjedő elkobzása, vagy három évig terjedő kényszermunka vagy szabadságvesztés.

A törvény változtatásokat eszközöl az adminisztratív jogsértések kódexében is. „A vallási vagy istentiszteleti irodalom, a vallási tisztelet tárgya, vallási jelek vagy emblémák, világnézeti szimbólumok és jelképek szándékos nyilvános meggyalázása, azok megrongálása vagy megsemmisítése” büntetési tétele 30-50 ezer rubel vagy 120 óra közmunka, hivatalos személyek esetén pedig 100-200 ezer rubel pénzbüntetés.

Szigorodik a vallási szervezetek tevékenységének, a vallási rítusok és ceremóniák végzésének törvénytelen akadályozásáért járó büntetés. E cselekedetekért 80-300 ezer rubeles büntetés szabható ki.

E cselekedeteket szolgálati helyzetét kihasználva vagy erőszak alkalmazásával végző elítéltek még szigorúbb büntetésre számíthatnak.

A törvény várhatóan július 1-én lép életbe.

Forrás: pravmir.ru