Továbbra is fogságban vannak az egy hónapja elrabolt szíriai főpapok

Bassár el-Aszad szír elnök először szólalt meg az egy hónapja elrabolt szír főpapok, Pál aleppói orthodox metropolita és Johannes Ibrahim aleppói szír jakobita érsek sorsával kapcsolatban.

A „Clarin” argentin újságnak adott interjújában az államfő a főpapra vonatkozó kérdésre így felelt: „Vannak előzetes információink, miszerint a szír-török határnál vannak. Nagyon figyelmesen követjük az ügyet és együttműködünk az orthodox patriarchákkal, hogy kiszabadítsuk a metropolitákat a terrorista csoportok kezéből, akik elrabolták őket”.

Május 21-én, Ammánban, Jordánia fővárosában csendes menetet tartottak az elarbolt főpapok kiszabadulásáért. A kezdeményezők a város keresztény közösségei voltak. A menet egyik célja az volt, hogy a keresztény felekezetek képviselői összefogva lépjenek fel a főpapok szabadon bocsátásáért, mondta a „Fides” hírügynökségnek Jordánia latin patriarchai vikáriusa, Marun Lahham érsek.

72 amerikai képviselő írta alá azt a John Kerry amerikai külügyminiszternek címzett levelet, amelyben felhívják az amerikai diplomáciai vezetőjét, hogy az Egyesült Államok kezelje kiemelt feladatként az aleppói keresztény főpapok kiszabadításának kérdését, akiket április 22-én raboltak el fegyveresek Szíriában és azóta ismeretlen helyen tartják őket fogva – adja hírül az „Amen” hírügynökség.

„Örülök, hogy a képviselőház 72 tagja (mindkét pártból) csatlakozott az államtitkárhoz intézett kérésünkhöz, hogy a problémát kezeljék a kiemeltek között” – mondta Bran Sherman képviselő, a Külügyi Bizottság tagja. Sherman hangsúlyozta: „Mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk, hogy bebizonyítsuk: a keresztény kisebbségeknek és más vallási kisebbségeknek határozott jövőjük lesz Szíriában. Mélységesen felzaklat a két metropolita biztonságának kérdése és felhívást intézek a mielőbbi szabadulásukért”.

Portal-credo.ru/Sedmitza.ru