A bolgár patriarchátus visszaállításának 60. évfordulója

A Bolgár Orthodox Egyház a patriarchátus visszaállításának 60. évfordulóját ünnepelte. A jubileum alkalmából a szófiai Névai Szent Sándor székesegyházban Neofit bolgár patriarcha Szent Liturgiát és Hálaadó Istentiszteletet végzett.

„Az elmúlt évtizedek nem voltak könnyűek, de Isten segítségével, az Igazság Lelke által vezettetve mindannyian – a klérus és a nép – erőnkhöz mérten tanúbizonyságot teszünk a világ előtt a Feltámadt Krisztusról, mindig őrizvén szívünkben és értelmünkben őseinknek az Úrban való testamentumát: „Amíg van Orthodoxia, van Bulgária is!” Ezen örök igazság világosságában gondolják végig döntéseiket és tetteiket a továbbiakban, hogy amennyire lehetséges, rajtunk keresztül megdicsőüljék az Úr neve az emberek előtt (2Thessz. 1, 12) és hogy méltón viselhessük Krisztus tanítványainak nevét” – áll a jubileum alkalmából kiadott patriarchai körlevélben.

1953. május 10-én a Bolgár Exarchtáus III. Egyházi-népi Zsinata kimondta a bolgár patriarchátus visszaállítását és Kirill plovdivi metropolitát bolgár patriarchává választotta. A Bolgár Patriarchátus újjáélesztésekor a török uralom előtti (XIV. század) Tirnovói Patriarchátust tekintették jogelődnek.

 

Sedmitza.ru/Pravmir.ru