Konferencia Konstantinápolyban a milánói ediktum 1700. évfordulója alkalmából

konst1[1]Az Egyetemes Patriarchátus és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa közös szervezésében május 17-18-án Isztambulban a vallásszabadság témájában konferenciát tartanak a Milánói Ediktum 1700. évfordulója alkalmából.

Szent Konstantin császár 313-ra datált rendelete megadta a hitvallás és hitgyakorlat szabadságát mind a keresztényeknek, mind pedig minden más vallás követőjének a Római Birodalom területén.

A konferenciát Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapesti római katolikus érsek és Emmanuil franciaországi görög orthodox metropolita vezeti – adja hírül a „The Orthodox Church”.

 „1700 év telt el a Milánói Ediktum óta, de a keresztények továbbra is meghalnak Krisztus iránti hűségükért szerte a világban, miközben Európában virágzik a keresztényekkel szembeni türelmetlenség és diszkrimináció” – mondja Emmanuil metropolita.

 „Mi úgy véljük, hogy helyénvaló a megemlékezés erről az Európa történelmében oly fontos rendeletről egy olyan szemináriumon, ami lehetővé teszi, hogy összegezzük a vallásszabadság állapotát Európában és a világban, valamint hogy emlékeztessünk arra: a kereszténység ajándék volt azon társadalmak számára, amelyek befogadták azt” – tette hozzá. 

A konferencián több egyetemről is érkeznek kutatók, valamint részt vesznek rajta Törökország zsidó és muszlim közössége és a kormány képviselői is.

Pravmir.ru