Isztambuli látogatásra hívta meg Ferenc pápát Bartholomeosz patriarcha

526921_370070006440147_1099051589_n[2]Január 20-án tartott megbeszélést a Vatikánban I. Bartholomeosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha és Ferenc római pápa.

A pontifex elfogadta az egyetemes patriarcha meghívását, hogy látogasson el Konstantinápolyba. Egyúttal megállapodtak, hogy Ferenc pápa és I. Bartholomeosz patriarcha 2014. januárjában Jeruzsálemben találkoznak, ahol megemlékeznek VI. Pál pápa és Athenagorasz patraricha történelmi találkozójáról, amelyen visszavonták a keleti és nyugati egyházak által Nagy Egyházszakadás idején egymásra kimondott anathémákat.

Az 1964-es történelmi találkozó jelentette a kezdetét a „szeretet dialógusa” folyamatának a Vatikán és a Phanar között. 1980-ban indult meg a két felekezet közötti teológiai dialógus, ami napjainkban is zajlik.

Ferenc pápa és I. Bartholomeosz patriarcha megbeszélése szívélyes légkörben zajlott. A két egyházfő kifejezte azon kívánságát, hogy egyházaik működjenek együtt a szociális szolgálat és az ökológia területén, valamint hangsúlyozták a római katolikusok és az orthodoxok közötti teológiai dialógus elmélyítésének szükségességét. Az új pápa elfogadta a meghívást arra az Áthosz-hegyet bemutató kiállítás megnyitására, amelyet a Konstantinápolyi Patriarchátus szervezésében tartanak 2015-ben az olasz elnöki palotában.