Hilarion metropolita: „Ha az új pápa támogatni fogja az uniatizmust, az semmi jóhoz nem fog elvezetni”

Az Orosz Orthodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője aggodalmát fejezte ki az Ukrán Görög Katolikus Egyház ukrajnai tevékenységével kapcsolatban. Hilarion metropolita reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa „nem fogja támogatni az ukrán görög-katolikusok expanzióját” – adja hírül a „Religia v Ukraine” és a „Kommerszant”.

A metropolita erről a „Rosszija 1” tévécsatornának beszélt. Hilarion metropolita szavai szerint az „unió témája a legfájdalmasabb az orthodox – katolikus dialógusban, az orthodoxok és a katolikusok kölcsönös viszonyában. Ha a pápa támogatni fogja az uniatizmust, az, természetesen, semmi jóhoz nem fog elvezetni”.

Az Ukrán Görög Katolikus Egyház a legnagyobb keleti rítusú katolikus eghyázrész. 2012-ben az UGKE híveinek száma kb. 4,2 millió fő volt.

Az Ukrán Görög Katolikus Egyház évek óta szeretné elérni, hogy státuszát patriarchátus rangjára emeljék. Jelenleg az UGKE püspökei választják meg egyházuk prímását, de a jelöltet a római pápának kell jóváhagynia. Amennyiben megkapnák a patriarchátus státuszát, a görög katolikus egyházfő megválasztása és beiktatása teljes mértékben a helyi püspökök választásától függne. A patriarchátus státusz elnyerését még Joszif (Szlipij) nagyérsek kérelmezte, aki 1963-ban, a II. Vatikáni Zsinat idején a görög katolikus püspökök nevében felszólalva szorgalmazta a „Kijevi-Galíciai metropolitai szentszéket haladéktalanul emeljék patriarchai méltóságra”. Szvjatoszláv (Sevcsuk) új görög katolikus nagyérsek első nyilvános felszólalásában is azt szorgalmazta, hogy a Vatikán adja meg az UGKE-nak a patriarchátus státuszát. Ferenc pápa megválasztása után ezt nyilatkozta az UGKE volt feje, Ljubomir (Husar) bíboros is.

 Az Ukrán Görög Katolikus Egyházban csodálkoztak Hilarion metropolita kijelentésén. „A patriarchátus státusza és a főpapi szentszék Lembergből Kijevbe történő áthelyezése az UGKE belügye. Semmilyen módon nincs hatással az orthodox hívők normális lelkipásztori ellátására” – véli Oleksza Petriv, az UGKE külső egyházi kapcsolatok hivatalának vezetője.

Forrás