Keresztényellenes pogrom Pakisztánban

Feldühödött muszlimok tömege több mint 170 házat rombolt le a pakisztáni Lahore város Badami Bag negyedében, adja hírül a Reuters hírügynökség. A progromot az váltotta ki, hogy egy keresztényt – egy 28 éves egészségügyi dolgozót, Szavan Masihot – istenkáromlással vádoltak meg. A keresztények menekülnek a városból.

Az államfő és a miniszterelnök elrendelte, hogy azonnal avatkozzanak be a konfliktusba. Ishaq Masihot pénteken tartóztatták le, a feltételezett istenkáromlás szerdán történt. Szombat reggel kezdődött a pogrom: dühödt muszlimok keresztények tulajdonában lévő házakat, ingatlanokat, gépkocsikat, bicikliket kezdtek felgyújtani, megrongálni.

Ahmad Radzsa, aki az erőszak megfékezésére irányuló műveletet vezeti, elmondta, hogy legalább 160 házat, 18 üzletet és 2 kis templomot gyújtottak fel. A keresztények egész Pakisztánban tiltakoznak a pogromok ellen.

Az istenkáromlás az egyik legbonyolultabb és legkiélezettebb probléma Pakisztánban, mivel a helyi lakosok elmondása szerint az istenkáromlás vádját a hétköznapi konfliktusok miatti leszámolásra is fel lehet használni.