Joghatósági vita a Jeruzsálemi és az Antiochiai Egyházak között

Katar, görög orthodox templom

Katar, görög orthodox templom

Az „Amen” és a „Romfea” görög egyházi híroldalak tudósítása szerint az Antiochiai Patriarchátus tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy 2013. március 4-én a Jeruzsálemi Patriarchátus Makariosz archimandritát Katar érsekévé választotta. Az Antiochiai Egyház Katart a Perzsa-öböl más arab országaival együtt saját joghatóságához tartozó területnek tekinti.

Az Antiochiai Patriarchátus tiltakozásában olvasható, miszerint „ez a döntés mély sebet ejt Antiochia és Jeruzsálem egyházainak testvéri kapcsolatain. Ez a cselekedet a Közel-Kelet egyházai által megélt olyan kritikus időszakban történt, ami a keresztények régióbeli megmaradását fenyegeti”.

A Jeruzsálemi Patriarchátus képviselői válaszukban kifejtették, hogy még a néhai Diodorosz patriarcha nevezett ki 1996-ban képviselőt Katarba – III. Theophilosz jelenlegi jeruzsálemi patriarchát –, aki megnyitotta ott az ország első orthodox templomát, amelyet Győzedelmes Szent György nagyvértanúnak és Szír Szent Izsáknak szenteltek, ami akkor nem váltott ki semmilyen reakciót az Antiochiai Egyházból. A Jeruzsálemi Patriarchátus reméli, hogy a két testvér egyház közötti félreértés hamarosan tisztázódik.

Az újságírók megjegyzik, hogy III. Theophilosz patriarcha 2010-ben főpásztori látogatást tett Katarban és Szent Liturgiát végzett az akkor felépült új templomban.