Beiktatták tisztségébe Burundi első afrikai származású püspökét

Őboldogsága II. Theodorosz, Alexandria és egész Afrika patriarchája 2013. február 24-én Burundi fővárosában, Bujumburában a Nagyboldogasszony orthodox székesegyházban beiktatta tisztségébe Burundi és Ruanda első afrikai származású orthodox püspökét, Innokentiosz atyát. A Szent Liturgián jelen voltak Egyiptom, Oroszország és Belgium nagykövetei, Bujumbura római katolikus érseke, a helyi görög közösség képviselői, valamint Burundiból és Ugandából érkezett orthodox hívők. A Liturgiát görög, francia, szuahéli, kirundi, angol és egyházi szláv nyelven végezték.

105515.p[1]

A Liturgia után Őboldogsága beiktatta tisztségébe az ugandai születésű Innokentiosz burundi és ruandai püspököt. Theodorosz patriarcha hangsúlyozta, hogy az afrikai nép sokat vár az új főpásztortól. Theodorosz patriarcha bizonyos abban, hogy Innokentiosz püspök méltó lelkiatyja lesz az új egyházmegyéjének.

Innokentiosz atya megköszönte a patriarchának és a Szent Szinódusnak az őt ért nagy megtiszteltetést és bizalmat, és megjegyezte, hogy önmagát teljesen e két ország népe szolgálatának szenteli, szolgálatának alapja pedig a cselekvő szeretet és a keresztény együttérzés.

105517.p[1]

Az intronizációs szertartás befejezése után a székesegyház udvarában az egyházmegye szervezésében hagyományos afrikai táncokat és énekeket bemutató koncertet tartottak.

Őboldogsága, II. Theodorosz patriarcha az Fekete-Afrika országaiba irányuló soros főpásztori látogatását Kenyában folytatja, majd néhány nap múlva visszatér székvárosába.