Bartholomeosz patriarcha a Szent Szophia székesegyház mecsetté való átalakítása ellen szólalt fel

Őszentsége I. Bartholomeosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha a Milliyet török újságnak adott interjújában először szólalt meg nyilvánosan a török hatóságok azon szándékával kapcsolatban, hogy a Szent Szophia székesegyházat újra működő mecsetté alakítsák át.

„Mi azt szeretnénk, hogy változatlan maradjon a status quo. Ha múzeummá alakították, akkor maradjon is múzeum” – mondta Őszentsége.

Az egyetemes patriarcha emlékeztetett arra, hogy a Szent Szophia székesegyház több mint ezer éven keresztül keresztény templom volt.

„Ha istentiszteletre használják, akkor legyen inkább keresztény templom, mivel eredetileg is keresztény templomnak, nem pedig mecsetnek épült. Ez okból azt szeretnénk, hogy a Szent Szophia székesegyház maradjon múzeum” – mondta a patriarcha.

A török parlamenthez január végén nyújtottak be kérelmet arra vonatkozólag, hogy a székesegyházban muszlim istentiszteleteket tarthassanak. A kérelmet Talipa Mpozkurta kahramanmarasi török állampolgár nyújtotta be.

A bizánci építészet ezen világhírű remekművét 1453-ban alakították át Mecsetté Konstantinápoly (Isztambul) elfoglalása után. 1935-ben lett múzeum, 1985-ben pedig más konstantinápolyi építészeti emlékekkel együtt felkerült az UNESCO világörökséglistájára. A török kormányzat részéről az elmúlt időkben több, az ottomán időkben mecsetként használt, majd a XX. században múzeummá átalakított ősi keresztény templommal kapcsolatban is felmerült a mecsetté való visszaalakítás szándéka. Nemrég jelent meg a hír, hogy a híres Sztudion monostor romjain is működő mecsetet kívánnak kialakítani.