Ünnepség II. Illés grúz patriarcha tiszteletére

Őszentsége II. Illés grúz patriarcha, Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes konstantinápolyi patriarcha és Őszentsége Irinej szerb patriarcha

Őszentsége II. Illés grúz patriarcha, Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes konstantinápolyi patriarcha és Őszentsége Irinej szerb patriarcha

2013. január 13-n a tbiliszi Szent Háromság székesegyházban ünnepi Szent Liturgiát tartottak Őszentsége II. Illés, egész Grúzia katholikosz-patriarchája patriarchává választásának 35. és születésének 80. évfordulója alkalmából.

A Liturgiát Őszentsége I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha végezte Őszentsége II. Illés grúz patriarchával, Őszentsége Irinej szerb patriarchával, valamint az orosz, az ukrán, a bolgár, a jeruzsálemi és alexandriai egyházak mintegy 45 főpap képviselőjével együtt. A szent szolgálaton megjelentek a grúz államhatalom képviselői, miniszterek, parlamenti képviselők is.

Őszentsége, I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha méltatásában elmondta, hogy II. Illés, egész Grúzia katholikosz-patriarchája egész életével a szeretetet, az egységet és a megbékélést szolgálja.

„Minden alkalommal örömmel érkezek Grúziába. Ez alkalommal még inkább vártam az utazást, mivel egy ilyen ünnepségre jöttem, amikor két jubileumra emlékezünk. Örülök, hogy a grúz nép egyesült a Grúz Egyház és II. Illés személye körül. II. Illés patriarcha egész élete során a szeretetet, az egységet és a megbékélést szolgálja. Erről az egységről újból meggyőződtünk, amikor az ónaptár szerinti újévet vártuk. Jelen voltak a patriarcha lelki gyermekei. Mellettünk ült az államfő, a miniszterelnök, a parlament elnöke, és azt kívánom Önöknek, hogy ez az egység szellemileg erősödjön. Egységben az erő” – mondta I. Bartholomeosz patriarcha.

Képek az ünnepi Szent Liturgiáról: