Muszlim szülők jelentették fel a londoni görög iskolát

Beperelték a dél-londoni Thornton Heath Szent Kypriánosz általános iskolát, mivel egy muszlim vallású diáklánynak megtiltották a hidzsáb viselését.

A 9 éves kislány szülei felháborodtak azon, hogy az iskola nem engedélyezi a hidzsáb viselését és feljelentést tettek, a döntés visszavonását követelve. A muszlim szülők kijelentették, hogy lányuk számára bűn lenne, ha fedetlen fővel járna iskolába, mivel már elérte a pubertáskort.

Kate Magliocco, az iskola tanára elmondta, hogy az iskolában bevett öltözési rend ismeretes volt a szülők előtt, amikor a lány a 3. osztályba ment. Amikor a lány az 5. osztályba jutott, a szülők úgy döntöttek, hogy hidzsábot kell viselnie – a muszlim nők hagyományos fejfedőjét.

A szülők a felsőbb szervekhez fordultak, amelyek a Konstantinápolyi Patriarchátus Thiatirai Egyházmegyéjéhez hasonlóan – amely az iskola egyházi fenntartója – jóváhagyták az iskola belső szabályzatát.

„Ők azt gondolják, hogy a lány 9 éves, akkor már elérte a pubertáskort és ezért nem járhat kendő nélkül, mivel az iskolában vannak férfi tanárok is” – mondja Kate Magliocco. – „A döntést, hogy nem járhat hidzsábban iskolába, a felettes szervek hozták, az iskolának saját szabályzata van a tanulók öltözetével kapcsolatban és ezt osztják a szülők is”.

Az iskolai szabályzat előírása szerint a lányok iskolai öltözete kék köppeny, szoknya, fehér blúz, sötétkék pulóver, sötétkék vagy fehér zokni, fekete cipő.

„A kislány szülei gyermeküket egy magániskolából hozták át ide és maguk választottak minket. Mielőtt felvettük volna, átbeszéltünk minden feltételt, többek között az iskolai ruházat kérdését is. Az iskolánk az egyetlen görög orthodox általános iskola az egész országban. A szülőknek jobban oda kell figyelniük arra, hogy milyen iskolát választanak a gyerekeiknek” – jelentette ki Magliocco.

A szülők egyelőre nem engedik iskolába a lányukat. Azonban Szent Kipriánosz iskola az egyik legjobb iskolának számít London Croydon kerületében, ezért szeretnék, ha folytathatná a tanulást, mivel a bátyja is itt tanul. A család beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz és most a februárra várható vizsgálatra vár.

A Szent Kipriánosz iskola évente 52 hat és tizenegy év közötti új tanulót vesz fel. Annak ellenére, hogy az iskolában elsősorban orthodox és más felekezetű keresztény gyermekek tanulnak, az iskola kivételt is szokott tenni más vallásúakkal szemben. Az iskola kijelentette, hogy szükségesnek tartják „az iskola minden munkatársa, diákjai és a szülők vallásainak tiszteletét”. Missziójuknak tekintik a „rasszizmus elvetését” és a „baráti viszony kiépítését a különféle etnikai eredetű emberek között”.

Sedmitza.ru / Az iskola honlapja