A kommunista rezsim áldozataira emlékeztek a Román Orthodox Egyház templomaiban

December 22-én a Román Orthodox Egyház templomaiban Halotti Emlékszertartásokat tartottak N. Ceausescu totalitárius rezsimjének áldozataiért – adja hírül a Román Patriarchátus weboldala.

Dániel román patriarcha a bukaresti székesegyházban tartott szertartás utáni beszédében köszönetet mondott az 1989-es román forradalom hőseinek, akik életüket adták Románia szabadságáért. A patriarcha arra hívott fel, hogy ne felejtkezzünk el „azokról az emberekről, akik a gyűlölet és az erőszak, a kapzsiság és az igazságtalanság, az egoizmus és az apátia, a fizikai és szellemi halál más formái által sérült emberi lelkek újjászületéséért küzdöttek”.

N. Ceausescu 1974-1989 között volt a Román Szocialista Köztársaság elnöke. December 22-én elsősorban azokra az áldozatokra emlékeznek, akik az 1989. december 16-27-i román forradalom során tartott demonstrációk erőszakos szétverése során vesztették életüket. Az ellenállás Temesváron kezdődött, ahol ezrek léptek fel Tőkés László református lelkipásztor védelmében. Ceausescu parancsára belelőttek a tüntetőkbe. A megmozdulásoknak több ezer áldozata volt. A felháborodás hamarosan átterjedt az ország többi városára, többek között a fővárosra is. Elfoglalták a TV-központot, a Kommunista Párt Központi Bizottságának székházát körbevette a tömeg. Ceausescu megpróbált elmenekülni, de Temesvár közelében elfogták és 1989. december 25-én kivégezték.

Sedmitza.ru