Leprás Szent Niképhorosz kanonizációja

Leprás Szent Niképhorosz

Leprás Szent Niképhorosz

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Szent Szinódusa kanonizálta Leprás Szent Niképhoroszt (Νικηφόρος ο λεπρός, világi nevén Nikólaosz Tzanakákisz, Νικόλαος Τζανακάκης, 1890-1964).

Szent Niképhorosz paraszti családban született Szirikári faluban Kréta nyugati részén. 13 évesen szülei borbélytanoncnak adták Chania városába. Akkoriban kezdtek mutatkozni testén a lepra első jelei. Krétán ekkoriban a leprásokat a Szpinalonga félszigetre száműzték, ezért amikor 16 évesen a betegsége már rejthetetlen volt, Nikólaosz Alexandriába ment, ahol borbélyként dolgozott.

Amikor a betegsége átterjedt a kezeire és az arcára is, egy pap azt tanácsolta neki, hogy menjen Chiosz szigetére, ahol egy Szentéletű Anthimosz (Vajanosz, Βαγιανός) által alapított leprosorium volt.

1914-ben, 24 évesen érkezett meg Chiosz szigetére. Nikólaosz számára itt feltárult az erényekben való tökéletesedés útja. Szentéletű Anthimosz Niképhorosz néven szerzetessé nyírta. Különféle szolgálatokat látott el a kertben és a templom első énekese lett. Később a betegsége miatt megvakult. 1965-ben a leprásokat átvitték az athéni „Szent Barbara” leprosoriumba.

Határtalan türelméért és a felebarát iránti szeretetéért az Úr Niképhoroszt a jövőbelátás és a szenvedők vigasztalásának adományával ajándékozta meg. 1964. január 4-én hunyt el, ereklyéje jóillatot árasztott. Sírjánál számtalan csoda történt, amelyeket tanítványa Eumeniosz atya és más hívők jegyeztek fel.

Romfea.gr /Pravmir.ru