Két metropolita tiltakozott a bolgár patriarchai helytartó megválasztásával szemben

Nyikoláj plovdivi metropolita nyilvánosan fejezte ki álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a Szent Szinódus Kirill várnai és velki-preszlavi metropolitát választotta meg a bolgár patriarchai trón helytartójává – adja hírül a pravoslavie.bg a „Sofia News Agency”-re hivatkozva.

Nyikoláj metropolita nyílt levelet írt a Szent Szinódusnak, amiben kijelentette, hogy negyven napra visszavonul és nem vesz részt a Szinódus ülésein.

Levelében a metropolita aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Szinódus titkos szavazás utján Kirill várnai metropolitát választotta meg, aki a 12 szavazat közül hét szavazatot kapott.

Nyikoláj metropolita úgy véli, hogy a szavazáson a Szinódus mind a tizennégy tagjának részt kellett volna vennie (nem volt jelen Szimeon Nyugat- és Közép Európai, valamint Joszif amerikai, kanadai és ausztráliai metropolita).

A Bolgár Orthodox Egyház szabályzata szerint a patriarchai helytartót a Szinódus tagjai több mint felének szavazatával kell megválasztani és a „szavazásnak mindig nyíltnak kell lennie, hogy a résztvevők lehetőséget kapjanak a véleményük kifejtésére, többek között azok is, akik az ülésen valamilyen okból nem tudnak jelen lenni. Ők írásban vagy telefonon keresztül is szavazhatnak” – írja Nyikoláj metropolita.

Véleménye szerint a titkos szavazás sérti a Szinódus hiányzó tagjainak jogait.

Végül a metropolita kijelentette, hogy az elkövetkező negyven napot gyászolva, imádkozásban és elmélkedésben kívánja tölteni, mert ezt követeli meg a keresztény hit. Ezért elnézést kér a Szent Szinódustól, amennyiben az az elkövetkező negyven napban ülést tartana.

Hasonló módon járt el Grigorij velikotirnovói metropolita is, aki a Szent Szinódusnak a Bolgár Patriarchátus hivatalos oldalán november 13-án nyilvánosságra hozott levelében kijelentette, hogy az Egyházzal szembeni kritika, többek között a patriarchai helytartónak a szabályzat megsértésével történt megválasztása miatt, visszavonja aláírását a szinódusi ülés jegyzőkönyvéről.