Eltűnnek-e valaha a vörös csillagok a moszkvai égről?

75 éve cserélték vörös csillagokra a Kreml tornyain a kétfejű sasokat

„A sasok nem maradtak fenn” – mondta Szergej Gyevjatov professzor, a történettudományok doktora a RIA Novosztyi hírügynökségnek. – „Leszedésük után a Kultúra és Pihenés Parkjában állították ki, majd beolvasztották őket. Még 1935-ben a sasokkal kapcsolatban kérdést intéztek a Központi Művészeti-restaurációs Műhelybe – a híres Grabar-műhelybe – arról, hogy képviselnek-e történelmi-művészeti és kulturális értéket. A Grabar akadémikus által aláírt dokumentum megállapította, hogy a sasok nem tekinthetők történelmi és kulturális emléknek. Most már csak a fényképek és dokumentumok alapján tudjuk elképzelni a kinézetüket”.

Kétfejű sasok a kremli bástyákról

Kétfejű sasok a kremli bástyákról

1935-ben a Kreml négy tornyán – a Megváltó, a Szent Miklós, a Borovicei és a Szent Háromság tornyokon – a forradalom soros évfordulójának alkalmából jelentek meg az első ötágú csillagok. Ezek szintén nem maradtak fenn, vagy majdnem teljesen elvesztek: egy csillag látható a moszkvai Északi Kikötő épületén.

Kétfejű sas

A sas leverése a Kreml egyik bástyájáról

 „Különféle színű uráli féldrágakövekkel voltak díszítve és aranyozottak voltak, nagyobb méretűek voltak, mint napjainkban és nem nagyon illettek a Kreml építészeti közegébe. Ráadásul egy év múlva az agresszív moszkvai közeg miatt a csillagok kifakultak, kezdtek szétesni” – mondja Gyevjatov professzor. A jelenleg is látható csillagok 1937-ben kerültek ki.

„A sasokat először III. Iván idején helyezték ki, a 15. század végén. Vagyis ez az állami szimbólum 600 éves. Azóta jelentősen megváltoztak. Például a Napoleon feletti győzelem után a sasok kinézete győzedelmesebb-harciasabb lett. Amikor 1935-ben leszedték a sasokat a Kreml bástyáiról, kiderült, hogy a legfiatalabbat 1912-ben helyezték ki a Megváltó-bástyára, a „legöregebb” pedig a Szent Háromság bástyán volt és 1860-ban, II. Sándor idején helyezték el” – mondta Gyevjatov professzor.

Pravoslavie.ru