II. Alekszij emlékművet avattak Tallinban

II. Alekszij

II. Alekszij patriarcha szobra Tallinban

A II. Alekszij moszkvai patriarchát ábrázoló mellszobrot szombaton avatták fel ünnepélyesen Tallinban, a néha orosz egyházfő szülőhazájában.

A patriarcha bronz mellszobrát a tallini Istenszülő templom udvarában helyezték el. A templom Tallin főleg oroszok által lakott Lasnamäe negyedében épült.

Az emlékművet Kornyilij, Tallin és egész Észtország [orosz] metropolitája szentelte fel. A főpap elmondta, hogy az emlékmű II. Alekszij patriarchának az észtországi orthodoxiért tett érdemei méltó elismerése. „A leendő patriarcha itt született és itt élt, és sok éven át (1961 – 1986 között) vezette a tallini egyházmegyét” – idézi a metropolita szavait az ITAR-TASZSZ hírügynökség. A hely, ahol az emlékművet felállították, közvetlen kapcsolatban áll a főpap észtországi lelkipásztori tevékenységével. „A patriarchának közvetlen köze volt a lasnamäe-i orthodox templom felépülésével, amelyet az ő áldásával emeltek” – mondta a metropolita.

Kornyilij metropolita emlékeztetett arra, hogy a leendő patriarcha kiállása nyomán kerülhette el a felszámolást a Pjühtyicei- monostor. „Alekszij atya, aki akkoriban már a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője volt, kifinomult diplomata volt” – mondta Kornyilij metropolita. – „Kezdeményezésére a monostorba külföldi delegációk érkeztek, így a hatóság nem merte bezárni a nemzetközi ismertségre szert tett monostort”. A leendő patriarcha azt is megakadályozta, hogy a tallini Névai Szent Sándor székesegyházból a hatalom planetáriumot csináljon.

„II. Alekszij patriarcha sok ember emlékezetében intelligens és erős emberként maradt meg” – jegyezte meg a tallini főpap.

Az emlékmű felavatásán jelen volt Edgar Savisaar tallini polgármester és az észt kormány képviselői is. A tallini polgármesteri hivatal 40 ezer eurót adományozott az emlékű létrehozására.

Az Istenszülő „Gyorsan meghallgató” ikonjának szentelt tallini templom eredetileg Tallin belvárosában állt. A pjühtyicei monostor metochionja volt. A XX. század 60-as éveiben a szovjet hatóságok elrendelték a lerombolását. Az új templom építését az észt főváros Lasnamäe lakótelepének lakói kezdeményezték a 90-es évek végén. A templom alapkövét 2003-ban áldotta meg II. Alekszij patriarcha észtországi látogatása során. 2009-ben fejeződött be a templom körüli tér rendbetétele, amely a boldog emlékű patriarcha nevét kapta meg.

Az új templom legfőbb ereklyéje az Istenszülő „Gyorsan meghallgató” ikonja, amit Kornyilij metropolita a régi templomból mentett ki annak lerombolásakor. A templom véglegesen 2013-ra készül el.

e-vestnik.ru