Bezárják a nizzai orosz temetőt (Frissítve)

Nizzai orosz temető

A nizzai orosz temető az egyik legszebb orosz emlékhely Franciaországban. A temetőben 900 sír van, a XIX. század óta több ismert orosz család tagját temették el.

A temetőt az Egyetemes Patriarchátus Nyugat-Európai Orosz Érseksége joghatóságába tartozó orosz egyházközség tartja fenn. Azóta, hogy az orosz állam elperelte az egyházközség főtemplomát, a nizzai Szent Miklós székesegyházat és átadta azt a Moszkvai Patriarchátus újonnan alapított egyházközségének, a temetőt fenntartó régi orosz egyházközség kénytelen volt elbocsájtani több alkalmazottját, többek között a temető őrét is. A nizzai emigráns orosz egyházközség több egyházi intézményt tartott fenn a székesegyház turisták általi látogatásából származó kb. 300 ezer eurós bevételéből. Ezek fenntartása a székesegyház elvétele óta veszélybe került. A jövőben a nizzai orosz temető csak pénteken és szombaton lesz látogatható.

Ahogy Tatyjana Sirinszkaja, az orosz egyházközség (ACOR) titkára elmondta, a székesegyház 2011. decemberi tulajdonosváltásaáig a székesegyházban a turistáknak 3 eurós belépő díjat kellett fizetniük. A székesegyház elvételéig éppen ez az összeg jelentette az orosz egyházi életet a városban 90 éve fenntartó egyházközség anyagi bevételeinek egyetlen forrását. 2010-ben a Szent Miklós székesegyház látogatóinak száma 103 ezer volt, akik után az egyházközség 287 ezer euró bevételt könyvelhetett el. Mivel az orosz egyházi intézményeket a városban fenntartó emigráns egyházközség elveszítette e bevételi forrását, kénytelen volt elbocsájtani az 1867-ben alapított temető gondnokát. A temetőben olyan ismert személyiségeket temettek el, mint Nyikoláj Jugyenyics tábornok, Jekatyerina Dolgorukaja hercegnő (II. Sándor cár felesége), Georgij Adamovics költő és kritikus, Alekszander Rajevszkij ezredes.  Mostantól a franciaországi orosz emigráció egyik legfőbb emlékhelye csak heti két nap lesz látogatható.

A nizzai emigráns orosz egyházközség továbbra is reménykedik, hogy a helyzet megváltozhat az év végéig. 2012. végén várható a feljebbviteli bíróság döntése a Szent Miklós székesegyház tulajdonjogával kapcsolatban.

http://www.nicematin.com / www.kommersant.ru /http://acor-nice.com/spip/