A Konstantinápolyi Patriarchátus egyházmegyéjének legalizálása Olaszországban

Az olasz szenátus alkotmányügyi bizottsága jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely ugyanazokat a jogokat adja meg a Konstantinápolyi Patriarchátus Itáliai Egyházmegyéjének, mint amelyekkel az országban a Római Katolikus Egyház rendelkezik.

A döntést hosszú küzdelem és erőfeszítések előzték meg Gennadiosz itáliai és máltai metropolita részéről, amelyek az általa vezetett egyházmegyének az olasz állam részéről történő elismerésére irányultak.

A parlamenti eljárás több mint két évig tartott. Az Olasz Köztársaság hatóságai így elismerik az Egyetemes Patriarchátus egyházmegyéje és Gennadiosz metropolita jelentős hozzájárulását az ország szellemi életéhez.

Gennadiosz metropolitát 1996-ban választották meg az itáliai szentszék élére. Azóta kitartóan szorgalmazza a Konstantinápolyi Patriarchátus olaszországi egyházi struktúrájának elismerését és legalizálását. Gennadiosz metropolita kalabriai és szicíliai főpásztori látogatása során értesült az olasz szenátus döntéséről. A metropolita a döntést „Isten kegyelmének” nevezte és köszönetet mondott mindenkinek – többek között azon szenátoroknak és képviselőknek, akik az Egyetemes Patriarchátus egyházmegyéjét támogatták a hatalom előtt –, akik hozzájárultak a döntés megszületéséhez.

Sedmitza.ru