Újból mecsetként működik az ősi niceai Szent Szophia templom

A török hatóságok újból átadták a helyi iszlám közösségnek a niceai (ma Iznik, Törökország) történelmi Szent Háromság templomot, amelyben 787-ben ülésezett a VII. Egyetemes Zsinat. A templomhoz már muftit is kineveztek.

A niceai Szent Szophia templomot először 1331-ben alakították át mecsetté, amikor az ottomán-törökök elfoglalták a Bizánci Birodalom kis-ázsiai területeit. A templom a görög hadseregnek az Első Világháború utáni kis ázsiai hadjáratáig működött mecsetként. A háború idején, 1922-ben, leégett és hosszú ideig romos állapotban hagyták. Végül újjáépítették és a legutóbbi időkig múzeumként működött.

Nemrég a török hatóságok a múzeum bezárásáról határoztak, a templomot pedig mecsetként átadták a helyi iszlám közösségnek.

Szent Konstantin császár idején 325-ben Niceában tartották az Első Egyetemes Zsinatot, amely elfogadta a niceai hitvallást a Szent Háromságról és elítélte az arianizmus eretnekségét. A zsinaton határozatot fogadtak el a Húsvét egész keresztény világban kötelező ünneplésének időpontjáról is.

A niceai Szent Háromság templomot Szent Jusztiniánosz bizánci császár építette a VI. században. E templomban tartották 787-ben a VII. Egyetemes (II. niceai) Zsinatot, amely elítélte a képrombolás eretnekségét és elfogadta az ikontisztelet dogmáját.

Iznik jelenleg a Konstantinápolyi Patriarchátus címzetes metropóliája valamint a római katolikus egyház címzetes püspöksége (amit azonban 1976 óta nem töltenek be).

Romfea, sedmitza.ru