Kirill patriarcha a demokrácia nyugati hanyatlásáért aggódik

Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája levelet írt az ortodoxok XIX. parlamentközi fóruma közgyűlésének. A nemzetközi fórumot Prágában tartják és témája a demokrácia problémái a globális krízis idején. Az orosz egyházfő szerint az orthodox országok arra hivatottak, hogy példát mutassanak a világnak arra, hogy hogyan kell kilábalni a globális gazdasági krízisből.

„Meg vagyok győződve arról, hogy a krízis sikeres legküzdése csak a hagyományos, spirituális-erkölcsi értékekre támaszkodva lehetséges. Azok az országok, ahol a lakosság többsége az orthodoxiát vallja, arra hivatottak, hogy példát mutassanak a világnak a kereszténység elveivel és eszméivel összhangban lévő gazdasági építés és a népi irányítás területén – hozta nyilvánosságra az Orosz Orthodox Egyház elöljárójának felhívását a patriarcha sajtószolgálata.

A patriarcha szerint a gazdasági stagnáció nem csupán matematikai grafikonokban, a tőzsdeindexek zuhanásában fejeződik ki, de a munkanélküliek számának növekedésében és az emberek általános életszínvonalának csökkenésében is.

A patriarcha úgy véli, hogy a termelői viszonyok szférájában mutatkozó pangás csupán külső oldala a napjainkban megélt mély értékkrízisnek, gyökerei pedig azon evangéliumi elv elfelejtésére vezethető vissza, miszerint „amit szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük” – áll a dokumentumban.

„E norma semmibe vétele fokozza az egoizmust, a fogyasztást, a hedonizmust, sok kortársunkat képtelenné tesz arra, hogy értelmesen korlátozza ambícióit az egész társadalom javának érdekében. A világgazdaságban kialakult zavarok az egész demokratikus irányítási rendszer hanyatlásáról tanúskodnak” – írja a patriarcha.

Kirill patriarcha szerint a kialakult nehézségek arra késztetnek, hogy elgondolkodjunk arról, hogyan lehet megakadályozni egy olyan helyzet kialakulását, amelyben a pénzügyi elitek céljai és feladatai „rendkívül messzire kerülnek a lakosság többségének szükségleteitől és vágyaitól, a nemzet jóléte pedig emberek szűk körének manipulációja tárgyává válik”.

A patriarcha reményét fejezte ki, hogy a fórumon hozott döntések meg fognak valósulni a parlamenti törvényalkotási kezdeményezésekben és az állami politikában.

http://www.newsru.com