Új rezidenciában ülésezik a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa

Az új rezidencia kápolnája

2012. június 6-án kezdte meg nyári ülésszakát a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa. A jelenlegi ülést a moszkvai patriarcha nemrég felépült dél-oroszországi (tengerparti) rezidenciáján tartják.

A Szinódus ülése előtt Kirill patriarcha az alábbi szavakkal fordult a Szinódus tagjaihoz:

„Szívélyesen üdvözlöm a Szent Szinóuds állandó és ideiglenes tagjait a Moszvkai Patriarchátus dél-oroszországi patriarchai-szinodális spirituális-adminisztrációs és kulturális központjában először tartott ülésen.

Ma fontos nap van – egy olyan esemény teszi jelentőssé, amelynek következményeire pozitívan fogunk tekinteni hosszú éveken át. Ez a dél-oroszországi szinódusi központ megnyitása és felszentelése. Történelmileg úgy alakult, hogy a szinódusi központok az első fővárosban, Moszkvában és Szent Péterváron voltak. Évek óta tartunk üléseket a Szent Szinódus épületében Kijevben – az orosz városok anyjában, és azt is szinódusi fővárosnak nevezzük. Most lehetőségünk lesz arra, hogy rendszeresen itt, délen tartsuk meg a Szent Szinódus ülését

Ezen kívül, lehetőségünk nyílik arra, hogy a Moszkvai Patriarchátus funkcióinak egy részét áthelyezzük ide, a déli régióba, azzal, hogy közelebb legyenek a déli egyházmegyékhez és a testvéri Helyi Orthodox Egyházakhoz. A testvéri Egyházak központjai egészen közel vannak hozzánk – Konstantinápoly, Alexanedria, Antiochia és Jeruzsálem, és természetesen, nagyon fontos, hogy itt legyenek megtartva a Helyi Orthodox Egyházak Elöljáróinak találkozói, hogy erősödjön Egyházaink egysége. Úgy vélem, hogy ez a hely nagyban hozzá fog járulni e magasztos célhoz.”

A patriarcha és a Szinódus új rezidenciája Gelendzsik város közelében épült. Gelendzsik egy 53 ezer lakosú, szanatóriumairól híres üdülőváros a Kaukázus fekete-tengeri partvidékén.

http://www.patriarchia.ru alapján

További képek: