Az Orosz Egyház akadály a Szíriába való betörés útján

The New York Times / inopressa.ru

Az egyik akadály a szír kérdésben való kompromisszum elérésében Oroszország és a Nyugat között az Orosz Orthodox Egyház álláspontja, írja Ellen Barry, a The New York Times tudósítója.

Az Orosz Orthodox Egyház „attól fél, hogy az iszlám fundamentalizmus ’arab tavasz’ által felkorbácsolt hulláma elsöpri a keresztény kisebbségeket, amelyek között több orthodox irányzat van” – írja a szerző. Hilarion volokolamszki metropolita nemrég a „keresztényfóbiára” panaszkodott (amely alatt a cikk szerzője szerint a „Nyugat, elsősorban, egyiptomi és iraki beavatkozását” kell érteni) és „megígértette Putyinnal, hogy védelmezni fogja a keresztény kisebbségeket a Közel Keleten”. Putyin pedig a választási kampány során az oroszországi vallási vezetők támogatására támaszkodott.

A múlt év végén Kirill patriarcha Damaszkuszban járt. Hilarion metropolita azonban cáfolta azokat a kísérleteket, amelyek ezt a látogatást az Aszad-rezsim támogatásaként interpretálták. „Ennek ellenére a patriarcha és szír kollégája részvételével tartott utcai felvonulásokon a főpapok mögött az emberek Aszad portréival állnak. A patriarcha nyilvánosan jelent meg Aszáddal, és jóindulatot fejezett ki iránta: jóváhagyólag nyilatkozott arról, hogy Szíriában hogyan viszonyulnak a keresztények iránt, és egyetlen szóval sem tett említést a [kormányzatnak a felkelés elfojtására irányuló törekvése közben] elhunytak egyre növekvő listájáról” – írja Barry. Az ENSZ szerint ezen a listán a patriarcha látogatása idején már 3,5 ezer név szerepelt.

Így kommentálta a szíriai helyzetet a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője, Nyikoláj Balasov protoijerej: „Azok a rövidlátó kísérletek, amelyek megpróbálnak a bibliai földön meggyökereztetni egy más civilizációs mátrixból származó politikai modellt, anélkül, hogy figyelembe vennék az emberek életmódját évszázadok és évezredek óta meghatározó világnézetét és az értékrendszerét, véres káosszal végződnek, semmi mással. Ha a nemzetközi politikát a vallási tényező figyelembe vétele nélkül folytatják, az katasztrófához, emberek ezreinek és millióinak halálához vezethet”.

Szíria keresztényei nem kívánnak csatlakozni Basar Aszad szunnita ellenzékéhez, mivel félnek az üldöztetéstől az ellenzék hatalomra kerülése esetén.  Andrew J. Tabler, a washingtoni Közel-keleti Politika Intézete munkatársa azonban nem javasolja számukra a szír elnökkel való azonosulást és azt tanácsolja: „ne kössék vagonjukat ezen embertelen gyilkológépezethez”. Uszama Matar, egy szír keresztény, a The New York Times-nek adott interjújában elmondta, hogy nem táplál semmilyen illúziót Oroszország motivációival kapcsolatban. Önmagát és a hozzá hasonlókat Matar „váltópénznek” tartja „egy nagy játszmában”. De a „Nyugat szintén saját érdekeit követi; a mi sorsunk nem érdekli őket. Nem akarom Aszad rendszerét igazolni – tudjuk, hogy ez diktatúra, despotizmus. De ezek a fiúk még csak nem is titkolják, hogy iszlám államot akarnak felépíteni, nem titkolják harci módszereiket: egyszerűen kivégzik az embereket az utcán. Az ellenzékről van szó, nem csak a hatalomról. Két tűz közé szorultunk”.

Az eredeti cikk teljes szövege (a fordítás az orosz kivonatolt szöveg alapján készült):

http://www.nytimes.com/2012/06/01/world/europe/russian-church-opposes-syrian-intervention.html?_r=2